Locka vildsvin med en majsbomb

Om du är ute efter en metod för att locka till dig vildsvin på ett effektivt sätt, så är en ”majsbomb” en beprövad teknik som fungerar riktigt bra. Majs är en naturlig attraktion för vildsvin, och när den förbereds rätt kan den vara oemotståndlig för dem. Här är ett recept på en enkel, men kraftfull majsbomb som du kan använda för att förbättra dina chanser på jakten.

Vad är en majsbomb?

En majsbomb är en blandning av fermenterad majs som används för att locka vildsvin till ett specifikt område. Det som gör den så effektiv är dels att majs i sig är något vildsvin älskar, men när den jäses och börjar lukta starkare, blir den ännu mer attraktiv för dem.

TIPS: Ett alternativ till majsbomb är en slicksten för vildsvin.

Ingredienser:

  • Cirka 10 kg hel torkad majs
  • 1 kg socker (eller sirap om du vill förstärka jäsningsprocessen)
  • 5 liter vatten
  • 2 paket torrjäst (kan bytas ut mot vanlig bakjäst)
  • En stor behållare med lock (t.ex. en 20-liters plasttunna eller hink)

Instruktioner:

  1. Förbered majsen
    Häll majskornen i din stora behållare. Se till att du har plats för både majsen och vattnet, eftersom blandningen kommer att expandera under jäsningsprocessen.
  2. Blanda vatten och socker
    I en separat skål eller kanna, blanda sockret med varmt vatten tills det löser sig helt. Detta kommer att fungera som ”mat” för jästen och hjälper till att påskynda fermenteringen.
  3. Tillsätt jästen
    Strö jästen över majsen i behållaren. Jästen är det som kommer att starta jäsningsprocessen och skapa den oemotståndliga doften som vildsvin älskar.
  4. Häll på vatten och sockerlösningen
    Häll sockerlösningen över majsen och tillsätt sedan resten av vattnet så att majsen täcks ordentligt. Rör om så allt blandas väl.
  5. Täck och låt jäsa
    Sätt locket på behållaren, men lämna en liten öppning så att gaserna från jäsningsprocessen kan släppas ut. Placera behållaren på en varm plats, gärna utomhus, och låt blandningen jäsa i 4–7 dagar. Efter några dagar kommer du märka att blandningen börjar bubbla och få en sur doft – det är precis vad du vill! Bomben är klar när det slutat bubbla.
  6. Placera ut majsbomben
    När blandningen har jäst och fått sin distinkta doft är den redo att användas. Häll ut blandningen i ett område där du vill locka vildsvin, gärna nära där du tidigare sett spår av dem. De kommer snabbt att känna av den starka, jästa lukten och gräva sig fram till majsen.

Tips och varningar:

  • Lukten kan vara stark, så förvara din majsbomb långt bort från hemmet eller andra områden där du inte vill ha doften.
  • Var försiktig med var du placerar bomben, eftersom den även kan locka andra djur. Se till att området är säkert för din jakt.
  • Det är också bra att sprida ut majsen lite för att få vildsvinen att stanna kvar och rota runt efter den – det ger dig mer tid att observera och agera. Eventuellt kan du gräva ner den eller placera den i ett avloppsrör som har en böj eller ett perforerat lock.

Varför fungerar det här så bra?

Vildsvin har ett otroligt bra luktsinne, och fermenteringen av majsen frigör starka, syralika dofter som sprider sig långt. Kombinationen av majsens naturliga sötma och den jästa lukten gör att de inte kan motstå att söka upp den.

Den här tekniken är vanlig och om du letar efter ett effektivt sätt att locka till dig vildsvin, så är en majsbomb ett perfekt verktyg i din arsenal. Det är enkelt att göra och kräver inte dyra ingredienser, men det kan ge stora resultat på jakten.

Lycka till med din nästa jakt!

BOM eller TRÄFF? Du missar väl inte nyheterna?

Missa inga nyheter och artiklar från Jaktbaronen – skriv upp dig på e-postlistan. Utskick en gång i veckan på fredagar, lagom till helgens jakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait