Vikten av en bra ljuddämpare

En ljuddämpare gör mer än att bara minska ljudet. En ljuddämpare tar också bort mynningsflamman, eller minskar den rejält, och gör att du får mindre risk att bländas efter att du skjutit i mörker. Som bekant vänjer sig ögonen vid mörker efter ett tag, även om effekten blir lite begränsad när du använder en del mörkersikten. Siktena kan dämpa ögats förmåga att anpassa sig eftersom skärmen i siktena ibland är lite väl ljusstark.

En annan stor fördel som en ljuddämpare har är att den minskar rekylen. Har du aldrig testat att skjuta med och utan ljuddämpare med en och samma bössa så pröva det när du får tillfälle. Skillnaden kan vara mer påtaglig än du tror.

Jag har själv haft en Stalon ljuddämpare länge och det finns förstås andra märken att välja på. Oavsett vad du väljer för märke så måste du tänka på att skjuta in bössan med ljuddämparen på. Skottbilden förändras en hel del och min erfarenhet är att det finns dämpare som sprider onödigt mycket. Gör din undersökning av olika märken noga innan du köper, och prata med dina jaktkamrater om vad de har prövat och vilka resultat de har haft.

Till sist tror jag det bara finns fördelar med att ha ljuddämpare. Enda nackdelen man kan tänka sig är att geväret blir lite längre och tyngre, men i grund och botten behöver det inte vara en nackdel. Möjligtvis för hundförare som rör sig där det kan behövas skott i trånga miljöer, men jag har haft ljuddämpare hela tiden när jag gått som hundförare och aldrig haft ett problem med att jag har ljuddämpare. Det finns dessutom ljuddämpare som är avsedda för jägare som rör sig mycket.

Har du tankar kring ljuddämpare så dela gärna med dig.

BOM eller TRÄFF? Du missar väl inte nyheterna?

Missa inga nyheter och artiklar från Jaktbaronen – skriv upp dig på e-postlistan. Utskick en gång i veckan på fredagar, lagom till helgens jakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait