Jaga i mörker – vad ska man tänka på?

Nu blir det allt mörkare och för alla oss som jagar vildsvin är mörkret både vår bästa vän och en utmaning. Här har jag samlat några tips efter mina erfarenheter.

Till att börja med; har du aldrig jagat vildsvin i mörker så bör du inte skjuta första gången du sätter dig. Sitt istället ett par gånger på pass och observera vildsvinen. Lär dig hur du skiljer på galt och sugga, lär dig hur de beter sig och framför allt lär dig hur du fungerar i mörkret. Med det sagt så kan vi gå in på övriga tips.

Först och främst ska du ha en inskjuten bössa och även veta hur träffbilden förändras på kortare håll än ditt vanliga inskjutningsavstånd. I mörkret kan du komma väldigt nära grisarna och det kan skilja en del på skott på 80 meter och på 30 meter. Använd ljuddämpare om du har möjlighet, en av de största fördelarna med ljuddämpare när du jagar i mörker är att du inte blir bländad av mynningsflamman (åtminstone inte lika mycket).

Sedan är vinden förstås alltid något att ta hänsyn till, och vildsvin må se dåligt, men de hör och luktar väldigt bra. Vinden ska helst komma rakt mot dig, även om det inte gör någonting om den kastar lite.

När det sedan gäller din mörkerutrustning så finns det många olika sikten och kikare att välja på, men jag rekommenderar verkligen att du går upp en prisklass om du har råd. I mörkret vill du kunna urskilja spenarna på en sugga och det är inte alltid det går på sikten i de lägsta prisklasserna. Att ha en handhållen termokikare är en stor fördel, så slipper du hålla på att kolla i siktet hela tiden.

Som vanligt måste du givetvis ha tillgång till eftersökshund och det ska vara en hund som har erfarenhet av vildsvin. På natten är det sista du vill göra att gå eftersök i svår terräng med en hund som inte kan ställa en skadad gris. Kom ihåg att vildsvinen ger sig av in i det tätaste område de kan hitta om de är skadade.

Därför är det också bra att ha skyddsbyxor eller underställ som har ett bevisat skydd mot vassa vildsvinsbetar. Händer det värsta, vilket det mycket väl kan göra, så är du glad att du investerade i skyddsbyxorna. Kom ihåg att en stor gris kan riva ner dig, så se till att inte gå obeväpnad.

LÄS MER: Jägare attackerad av vildsvin (extern länk)

Efter skottet så ligger vildsvinet förhoppningsvis där du sköt det, men många gånger kan de springa över trettio meter. Då gäller skottplatsundersökning, men var noga med att inte klampa runt i vare sig blod eller spår. Gå runt och följ spåret en bit – men hittar du inte djuret efter max femtio meter är det dags att ringa på eftersökshund.

En bra pannlampa är därför väldigt bra att ha och ju starkare ljus med så bra batteri som möjligt, desto bättre är det. Glöm inte att se till att den är laddad.

Det finns en hel del andra saker att tänka på, och att jaga är ett ständigt lärande. Tänk också på att ditt jaktlag kan ha regler som styr hur du ska jobba med ovanstående. Det allra bästa när det gäller vildsvin är att ta det lugnt, den gamla huvudregeln att man aldrig behöver ångra ett skott man inte tagit gäller i allra högsta grad.

BOM eller TRÄFF? Du missar väl inte nyheterna?

Missa inga nyheter och artiklar från Jaktbaronen – skriv upp dig på e-postlistan. Utskick en gång i veckan på fredagar, lagom till helgens jakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait